ZG JAZZ 2020., day 1

Koncertom u, prema epidemiološki aktualnim mjerama, punoj dvorani MSU, u Zagrebu, 28. studenoga 2020. godine u 20 sati, Tamara Obrovac Transhistria Ensemble promovirao je svoj novi nosač zvuka Villa Idola. Zbog Corona virusa, sa njima nije mogao nastupiti Jazz orkestar Hrvatske radio televizije, no uvjerena sam da su i jedni i drugi u vrijeme koncerta mislili na one druge – atmosfera je odavalaveliko prijateljstvo i profesionalnost u nastajanju glazbe ovoga albuma.

“Bilo mi je jako drago kad sam dobila poziv na suradnju sa Jazz orkestrom HRT-a od strane ondašnjeg dirigenta Andreasa Marinella, tim više što je orkestar sastavljen od sjajnih glazbenika, mnogih i mlađe generacije, od kojih su neki i jako dobri aranžeri. Najveći izazov ove suradnje bio je spajanje slobodnih i fiksnih formi s obzirom na to da je orkestru imanentno sviranje uglavnom raspisanih linija, dok Transhistria ensembe svira najvećim dijelom potpuno otvroreno. To je bila i glavna tema razgovora kada smo birali repertoar koji se sastoji od mojih skladbi s različitih CD-a, za koje smo zajednički zaključili da su najprimjerenije suradnji. Stoga smo na ovom CD-u nastojali  spojiti dva zvuka, dva načina sviranja dvaju glazbenih sastava kako na glazbenoj, aranžmanskoj tako i na produkcijskoj razini, na način da oba ansambla budu ravnomjerno zastupljena i da se uzajamno nadopunjuju u izričaju. Vjerujem da smo zahvaljujući sjajnim aranžmanima Luke Žužića, Andreasa Marinella, Joea Kaplowitza i Zorana Majstorovića, kao i odličnom izvedbom oba ansambla to i uspjeli.” cit. Tamara Obrovac

 

Album u izdanju Aquarius Records i Hrvatske radio televizije, ljubiteljima Jazz-a bit će prekrasan poklon za početak 2021. godine.

ZG Jazz i ove godine od srca zahvaljuje Gradu Zagrebu na pokroviteljstvu.

Autoru fotografija, gospodinu Davoru Hrvoju, iskreno hvala na ustupljenim fotografijama.

Detalje o izvođačima i njihovu radu, potražite na www.tamaraobrovac.com

KONTAKT

Zagreb - HR

+385 91 4593 222