tel: +385 91 4593 222

ZG JAZZ 2019.

Zagreb i jazz vole se tajno i to dugi, dugi niz godina. Od legendarnog Miljenka Prohaske i glazbenika koji su i pod cijenu svojih života svirali jazz, preko uvijek živih kavana i plesova na Trgu bana Jelačića i dragog nam i nenadomjestivog Boška Petrovića do danas – želimo Jazz natrag! Glasno, emocionalno, ludo, strastveno, profinjeno i sretno.

ZG Jazz započeo je u travnju 2019. godine, koncertom Matije Dedića, klavir (Hrvatska), Romulo Duarte, kontrabas (Brazil) i Manu Katché, bubanj (Francuska), u Velikoj dvorani SC-a, u Zagrebu.

 

1000 znatiželjnika zadovoljno je otišlo kućama, jer su imali priliku čuti jedno od ostvarenja Matije Dedića – album koji je ugledao svjetlo dana Parizu, uz velikog Manu Katché koji ritam ne udara – on na bubnju svira.

“…ovaj je album sniman u 7.mjesecu 2018. godine u Parizu. Izlazi za Alliance Records, NZ i to je moje 5.izdanje za strano tržište. Radi se pretežno o novim autorskim kompozicijama koje su stilski drugačije od prethodnih uradaka i nisu toliko contemporary jazz – nisu toliko kompleksne; kako harmonijski tako i aranžerski gledano. Vjerujem da je dobar dio moje publike duže vrijeme i očekivao takav album od mene. Radi se o manje zahtjevnoj glazbi koja bi, nadam se, trebala biti prihvatljivija i široj publici – više groove plus neka vokalna gostovanja, ali isto tako, ne radi se apsolutno o mojoj ideji da projekt bude komercijalniji, s obzirom da to nije moja suština i nemam potrebu za time…to je bio osnovni povod da stupim u kontakt s Manuom kojeg znam iz davnih dana dok smo zajedno sudjelovali u muziciranj i snimanju albuma Zlatana Stipišića Gibonija. Manu nije prepoznat samo preko impresivnog sudjelovanja na kulturnim albumima komerijaclnih izvođača poput Stinga, Petera Gabriela, Simple Minds, Tracy Chapman, nego dugi niz godina surađuje s velikim ikonama jazz glazbe poput Jana Garbareka, Tomasza Stanka, Michele Petruciania i radi svoje albume i glazbu za etiketu ECM koja mi je vrlo bliska i pod čijim sam utjecajem od mladih dana. Upravo ti njegovi radovi, nakon detaljnijeg proučavanja, označili su moj izbor bubnjara za moj novi projekt. Manu je iyvukao iz mene moj potpuno novi pristup sviranju i upravo je to bilo ono čemu sam i težio. Izuzetno sam sretan što je, osim na albumu, pristao i na live koncerte u Zagrebu i beogradu te se nadam da će s vremenom toga biti još; budu li mu to njegove obveze dozvoljavale s obzirom da se radi o bubnjaru koji je jedno od vodećih svjetskih imena i svojevrsna legenda…”www.matijadedic.com

Zahvaljujemo na pokroviteljstvu grada Zagreba te nesebičnoj pomoći u organizaciji Musicology barcafe Hrvatska, Studentskom centru Zagreb, Eurounitu, Yamahi i ulaznicama.hr

KONTAKT

Zagreb - HR

+385 91 4593 222