tel: +385 91 4593 222

BRUNO KRAJCAR

Bruno Krajcar njeguje jedinstveni glazbeni izričaj u kojem spaja naizgled nespojivo, univerzalni glazbeni jezik razumljiv cijelom svijetu sa tradicijskim glazbenim elementima Istre i Kvarnera, svojevrsnim glazbenim unikatom.

Akademski je glazbenik, skladatelj i kantautor, redovni član Hrvatskog društva skladatelja, Hrvatskog društva glazbenih umjetnika, Hrvatskog novinarskog društva te predsjednik Hrvatske glazbene unije Istarske županije.

U pulskoj glazbenoj školi Ivan Matetić-Ronjgov završava osnovno i srednje glazbeno obrazovanje, instrumentalni i teoretski odsjek gdje kasnije djeluje kao profesor klavira (od 1995. do 1998. godine). Visokoškolski studij nastavlja na Glazbenoj akademiji u Ljubljani gdje je diplomirao na orguljama 1995. godine. Ali, nije ostao u okvirima klasike jer svoj glazbeni izričaj danas temelji na blues, gospel i jazz uzorima u koje ugrađuje tradiciju Istre bilo u vidu izvornog teksta, bilo tradicionalnih instrumenata ili istarsko-primorske ljestvice. Svira više instrumenata, a komponira od svoje desete godine. Prvu je skladbu posvećenu majci zapisao i javno izveo 1982. godine. U ranoj mladosti surađuje s brojnim bendovima i pjevačima kao skladatelj, aranžer, tekstopisac ili instrumentalist. Sa 16 godina započeo je nastupati kao barski pijanista kada i potpisuje prvi profesionalni izvođački ugovor. Autor je oko 400 skladbi (popularne, sakralne, šansone, pjesama za djecu, kazačište, zborove, klape,…), a sklada i surađuje sa mnogim eminentnim glazbenicima te nastupa na brojnim festivalima i koncertima u zemlji i inozemstvu (Europa i SAD). Surađuje sa eminentnim domaćim i inozemnim glazbenicima (Oliver Dragojević, Stjepan Hauser, Josipa Lisac, Bobby Solo, Edin Karamazov, Vlatko Stefanovski…)

Predsjednik je udruge za očuvanje zavičajne tradicijske kulture “Histriart” u sklopu koje djeluje kao idejni začetnik ili umjetnički ravnatelj smotri kao što su “Maša po starinski” – Sv. Petar u Šumi, “Zarozgajmo na Ćićariji” – Lanišće, Rakljansko kulturno ljeto – koncerti kod Sv. Agnjije, Istarske romantične večeri – Kršan, dugogodišnji je član žirija i obora Smotrenarodne glazbe i plesa Istre…okuplja i glazbeni sastav pod nazivom Istrael band, koji djeluje u sklopu njegovog Istraditional projecta.

Samostalno kao kantautor do sada objavljuje sedam nosača zvuka (“Živimo ljubav” 1992., “Šperanca” 1996., “Istra” 2004., “Blagoslov” 2006., “Mate Balota 2008., “Istrael” 2011., “Oči srca” 2012.), a snimio je i dvadesetak glazbenih video spotova.

Već dvadesetak godina radi i kao glazbeni urednik, radijski voditelj i novinar Radio Pule, zatim kao producent, etnomuzikolog, studijski glazbenik, multiinstrumentalist…U svojem pozivu već se dugi niz godina bavi proučavanjem istarske narodne baštine, ali i njenom valorizacijom putem vlastitih skladbi za što je višestruko nagrađivan. Među brojnim nagradama spomenut ćemo samo neke: dobitnik strukovne nagrade Status (HGU) za najinstrumentalistu u 2004. godini, godišnju nagradu Hrvatskog društva skladatelja Milivoj Koerbler za 2007. godinu, nagrada Porin 2008. godine za najbolji etno album, nagradu Istriana za najglazbenika Istarske županije za 2009. godinu itd.

KONTAKT

Zagreb - HR

+385 91 4593 222